חתולים נתפסים אצל חלקנו כחיה אניגמטית ויש המייחסים לה אפילו תכונות מיסטיות כמו “תשע נשמות”. במציאות, חתולים הם אמנם בעלי כושר התאוששות מרשים, אך הם גם רגישים מאד לשינויים בסביבתם ולמצבי לחץ וכמו כל יצור חי אחר, סובלים מתאונות, ממחלות פיסיות ונפשיות.
כאשר חתול לא מרגיש טוב, זה בדרך כלל בולט גם לעין אנושית בלתי מקצועית. תוקפנות, אי-שקט, הסתגרות ותפיסת מרחק, נהמות, יללות וקולות מצוקה, ובכלל – התנהגות שאינה אופיינית לו, הם אוסף סימנים שהחתול לא מרגיש טוב. אל אלה יכולים להתלוות סימנים פיסיים או נפשיים אחרים, המעידים על מחלה או על כאב.
אז איך יודעים אם חתול חולה, או איך יודעים שהחתול עצוב? האם חתול מחרחר מהאף הוא סיבה לדאגה? ומה לגבי חתול נושם מהר, או חתול מתנשם בכבדות? השורות הבאות, עונות על כל השאלות.
חתול חולה – סימנים שדורשים הגעה לווטרינר
חתול חולה יציג סימנים רבים שדומים לאלה של אדם, או כלב חולה. לפני שניגשים לפענח כל סימן, חשוב להבין, שכל אחד מהסימנים המפורטים בהמשך יכול להצביע על קשת רחבה של מחלות פיסיות או נפשיות, כמו גם על בעיה שולית, זמנית וחולפת.
בנוסף לכך, ישנם סימנים מבהילים, שנראים או נשמעים רע מאד, אך לא בהכרח מאותתים על בעיה חמורה, בעוד שלפעמים, דווקא אצל חתול גוסס תסמינים יהיו פחות דרמטיים, ככל שגופו הולך ונחלש.
לכן, ברגע שעולה חשד לבעיה אצל החתול, חשוב לא להתעכב ולפנות בהקדם לווטרינר שיאבחן את המצב לאשורו.
- שינויים התנהגותיים מתמשכים, שאינם חולפים מעצמם תוך זמן קצר: שינוי בהרגלים כגון התרחקות מהבעלים אצל חתול שאוהב להתכרבל ולהתפנק, הזנחת הטיפול בפרווה, עייפות או חולשה המתבטאות בחוסר אנרגיה ובשינה מרובה, אדישות (חתול אפטי), או לחילופין, עצבנות ואי-שקט, נהמות או יללות תוך כדי ביצוע פעולה שגרתית כגון אכילה, עשיית צרכים, או תנועה מסוימת, וכל תופעה התנהגותית אחרת שחורגת מהתנהגותו המוכרת של החתול.
- הפרשות למיניהן או דימום: דם בצואה או בשתן, הפרשות צהובות, שקופות או כהות מהאף, מהעיניים, או מכל נקב אחר בגוף וגם פצעים מפרישים או מדממים שאינם נרפאים.
- שינוי בהרגלי השתייה והאכילה: צריכה מופחתת או מוגברת של מים ומזון, שבעקבותיה שינוי במשקל, או שינויים ביציאות: שלשולים, עצירות, אובדן שליטה על מתן צואה או שתן, השתנה מרובה, או קושי במתן שתן.
למשל, כאשר חתול שותה יותר מהרגיל, מרזה וגם מרבה להשתין, יתכן שיש לו סוכרת. - עוויתות שרירים ופרכוסים: מי שמתבונן בחתול ישן, ישים לב שלפעמים מופיעות אצלו עוויתות קלות. מצב זה הוא נורמלי ותקין, ואופייני לזמן החלימה. עוויתות מסוג זה הן לרוב קלות ובמהלכן החתול שוכב וישן. כאשר עוויתות או פרכוסים מופיעים במהלך פעילות ובזמן ערות, הם עלולים להצביע על בעיה עצבית.
- סימני צינון והתקררות: יש מגוון סימנים שיכולים לאותת על חתול מקורר אך במקרים רבים, אותם סימנים אופייניים גם לזיהום במערכת הנשימה שלו או לבעיות אחרות. לכן, חשוב לפנות לווטרינר לאבחון מדויק וקבלת טיפול מתאים. חום לחתול (יותר מ- 39.2 מעלות צלזיוס) יכול להתבטא באפאטיה, חולשה, עייפות, ירידה בתאבון, קצב נשימה מוגבר ורעד. אף או אוזניים חמות לחתול יכולים להצביע על עליית חום, אך לא בהכרח. כדי לאבחן את הבעיה, הווטרינר ישקלל את מכלול הסימנים. צינון יכול להתבטא גם בהפרשות מהאף או מהעיניים, עיטוש, שיעול ושינויים בקול.
- שיעולים וחרחורים: חתול מחרחר או משתעל יש להביא אל הווטרינר, משום שסימנים אלה אופייניים למחלות רבות, החל מפשוטות וקלות ועד לקושי נשימתי ולמצבי חירום רפואיים. האבחון ייעשה לפי שורה של פרמטרים ויש משמעות גם לסוג השיעול ולתופעות נוספות הנלוות אליו.
- קושי או מצוקה נשימתיים: סימנים נשימתיים עלולים להטעות לכאן או לכאן ולכן, מפורטים כאן ביתר הרחבה.
למה החתול מתנשף?
מנגנוני וויסות טמפרטורת הגוף אצל חתולים שונים מאלה של כלבים. החתול מזיע דרך כפות הרגליים ומלקק את פרוותו כדי לזרז את צינון גופו ביום חם או לאחר מאמץ. חתול מתנשף הרבה, או חתול מתנשף במהירות הוא מראה פחות אופייני מאשר כלב שעושה זאת, אם כי, לעיתים גם חתול יתנשם בפה פתוח לאחר מאמץ גדול במזג אוויר קיצי. התנשפות כזו עשויה להיות תקינה, אם היא מותאמת לסיטואציה, אם לא נלווים אליה סימנים חריגים אחרים ואם היא חולפת תוך זמן קצר.
מתי יש לפנות לווטרינר כאשר חתול מתנשף בכבדות?
- כאשר חתול נושם בכבדות ללא קשר למאמץ והתופעה אינה חולפת תוך זמן קצר.
- חתול מתנשף ורועד. רעידות עלולות להצביע על מחלה נשימתית מלווה בחום, או על חוסר בחמצן וצורך במאמץ רב כדי לנשום.
- צלילים שונים שנלווים לנשימה כגון צפצוף, שריקה או חרחור עלולים לאותת על חסימה באזורים שונים של דרכי הנשימה.
- ליחה וקולות של תנועת נוזלים תוך כדי נשימה, עלולים להצביע על הצטברות נוזלים בריאות – דבר שעלול לקרות במצבי זיהום ריאתי וגם כתוצאה מבעיות לב שונות.
- נשימה כבדה תוך כריעה ורכינה עם הראש כלפי מטה הם סימן למצוקה נשימתית.
- נשימה קטועה וקוצר נשימה שמלווה בחיוורון או בצבע כחלחל של הריריות (פנים הפה, הלשון, האף) עלולה להצביע על חנק ועל מצב חירום נשימתי.
בכל מצב , אין להשתמש במשחות ובתרופות שמיועדות לבני אדם, מבלי להיוועץ לפני כן בווטרינר.
לסיכום, הכלל המנחה הוא, שרק אבחון מקצועי על ידי וטרינר יוכל לאשש או לשלול בעיות כאלה ואחרות ובכל מקרה של סימן שאלה, אין תחליף לאבחון מקצועי.
אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” פועלים מתוך אהבה גדולה לכל בעלי חיים, ונמצאים כאן בשבילם ובשבילכם, לייעוץ, אבחון, טיפול והדרכה.
לתיאום הגעה למרפאה ובכל שאלה, צרו קשר:
בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) | 052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.