איך יודעים שהכלב לא מרגיש טוב?

אילו רק כלבים יכלו לדבר ולספר לנו מה מפריע להם, איפה כואב להם וממה הם סובלים. לצערנו, הם לא יכולים לעשות זאת, אבל קשה מאד לפספס מצבים בהם כלב לא מרגיש טוב. שפת הגוף שלו, הבעת הפנים, יבבות וקולות מצוקה, והתנהגות שאינה אופיינית לו, הם אוסף סימנים שהכלב לא מרגיש טוב. אליהם נלווים לא פעם, סימנים ספציפיים יותר, המעידים על מכאוב או מחלה, שיכולים להיגרם מסיבות פיזיות או נפשיות (כמו למשל, היעדרות, או מות הבעלים).

אז איך יודעים אם כלב חולה, או איך יודעים שהכלב עצוב? האם כלב מחרחר מהאף צריך להדאיג? ומה אם כלב נושם מהר, או כלב מתנשף בכבדות? המאמר שלפניכם עונה על כל השאלות.

כלב חולה – סימנים שמצריכים פנייה לווטרינר

סימני מחלה בכלב דומים לסימני מחלה אצל בני אדם ולפני הכל, חשוב לזכור, שלא כל הסימנים המפורטים כאן יופיעו רק בזמן מחלה פיסית. חלקם יכולים להצביע על דכאון או מצוקה נפשית, וחלקם, על גירוי מקומי חולף.
דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא, שיש סימנים שנשמעים או נראים רע מאד, אך אינם מצביעים בהכרח על בעיה חמורה, בעוד שלפעמים דווקא אצל כלב גוסס תסמינים יפחתו בעוצמתם, ככל שגופו נחלש ונכנע למחלה.
לכן, בכל מקרה של חשש לבריאותו של הכלב, מומלץ לא לחכות ולפנות בהקדם לווטרינר לאבחון ולייעוץ.

  • כל שינוי התנהגותי שאינו חולף מעצמו ומתמשך: שינוי בהרגלים כמו למשל ירידה בתדירות שבה הכלב מבקש לשחק או לצאת לטיול, חולשה ועייפות שמתבטאת בשינה מרובה וחוסר אנרגיה, אדישות (כלב אפטי), או להבדיל – חוסר שקט ועצבנות, בכי ויללות בזמן ביצוע פעולה מסוימת או באופן כללי, וכל דבר אחר שחורג מהתנהגותו הרגילה של הכלב.
  • שינוי בהרגלי האכילה והשתייה: צריכה מוגברת או מופחתת של מזון ושל מים, כמו גם שינויים ביציאות: עצירות, שלשול, חוסר שליטה במתן שתן או צואה, קושי לתת שתן, או השתנה מרובה.
    לדוגמא, כאשר כלב שותה יותר מהרגיל וגם מרבה לתת שתן, הדבר עלול להצביע על סוכרת.
  • דימום והפרשות אחרות: דם בשתן או בצואה, הפרשות חומות, שקופות או צהבהבות מהעיניים, מהאף, או מכל פתח אחר בגוף.
  • פרכוסים ועוויתות שרירים: לעיתים, עוויתות קטנות מופיעות באופן טבעי ותקין בזמן חלימה, כשהכלב ישן. יש מקרים בהן נלווים אליהן קולות וצלילים שהכלב משמיע. אלו בדרך כלל עוויתות קלות, קצרות וחולפות. אך אם עוויתות מופיעות בזמן ערות או במהלך פעילות, הן עלולות להצביע על בעיה עצבית.
  • תסמיני התקררות: כלב מקורר יכול להפגין מגוון סימנים, ולפעמים, רק חלק מהם. כל אחד מהסימנים יכול להיות מקושר למחלות רבות אחרות וכדי לברר אם אכן מדובר בצינון, יש לפנות לווטרינר. חום בכלבים (מעל ל-39.4 מעלות צלזיוס) יתבטא באף יבש וחם או אוזניים חמות לכלב, רעד, ועיניים אדומות. צינון יכול להתבטא גם בדליפה מהאף, ירידה בתאבון, עייפות, חולשה, תכיפות מוגברת של מתן שתן ולפעמים קושי לשלוט בשלפוחית ובריחת שתן.
  • חרחורים ושיעולים: כלב מחרחר או משתעל יש לקחת לווטרינר, משום שאלו הן תופעות שיכולות להצביע על המון סוגי מחלות שיכולות להיות קלות ופשוטות, או מסכנות חיים. וטרינר יידע להבחין בין סוגי שיעול או חרחור שונים ולשאול שאלות שיסייעו בקביעת אבחנה ויצביעו על צורך כזה או אחר בבדיקות מעבדה, או בדיקות אחרות.
    חרחור ושיעול עלולים גם להתלוות אל קשיי נשימה.
  • קשיי נשימה: אלה יכולים לתעתע ולבלבל עין בלתי מקצועית ולכן, הם מובאים כאן בנפרד, ביתר פירוט.

למה הכלב מתנשף?

מערכת הנשימה של הכלב ממלאת אצלו תפקיד חשוב בוויסות חום הגוף, בדומה למה שמנגנון ההזעה עושה עבור בני האדם. כולנו מכירים את המראה של כלב מתנשף הרבה, או של כלב מתנשף במהירות לאחר משחק או ריצה אינטנסיביים, או ביום חם מאד. התנשפות כזו יכולה להיות תקינה ונורמלית גם במצבים אחרים שגורמים לעלייה בחום הגוף של הכלב ובצריכת החמצן שלו, כמו למשל התרגשות גדולה, התלהבות, או לחילופין, בהלה ממשהו, או חוויה מלחיצה.

מתי יש לפנות לווטרינר כאשר הכלב נושם בכבדות?

  • כאשר כלב מתנשם בכבדות ללא קשר לפעילות מאומצת או סיבה הגיונית אחרת נראית לעין, למשל, כשזה קורה בזמן שכיבה או שינה.
  • כלב מתנשף ורועד. רעד עלול להצביע על מחלת חום (מכת חום) שאליה נלווים קשיי נשימה, או על השקעת מאמץ רב בנשימה ומחסור בחמצן.
  • קולות חרחור, צפצופים או שריקות, עלולים להצביע על חסימה בדרכי הנשימה.
  • הפרשת ליחה וקולות נלווים של נוזלים, עלולים להצביע על דלקת ריאות, או על הצטברות נוזלים בריאות שנובעת מבעיה לבבית.
  • ניסיונות להקיא ללא יציאת תוכן עלולים להתפרש בטעות כקושי נשימתי ולהצביע על מצב חירום במערכת העיכול, שדורש טיפול מידי ודחוף.
  • קושי או קוצר נשימה שאליו נלווה שינוי בצבע הריריות (לשון, פנים השפתיים והאף) עלול להצביע על מצוקה נשימתית חמורה ועל חנק.

לסיכום, לא כדאי לקחת סיכונים כשמדובר בבריאותו של חברנו הטוב ובכל מקרה של סימן שאלה, מומלץ להגיע אל הווטרינר שלכם.

אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” פועלים מתוך אהבה גדולה לכל בעלי חיים, ונמצאים כאן בשבילם ובשבילכם, לייעוץ, אבחון, טיפול והדרכה.

לתיאום הגעה למרפאה ובכל שאלה, צרו קשר:

בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) |  052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.

המלצות מטופלים

השאירו פרטים:

המלצות מטופלים

מאמרים נוספים
וטרינר תורן ראשון לציון

ייחום כלבה

איך מטפלים בכלבה במחזור? תקופה הייחום אצל כלבים שונה ממעגל המחזור האנושי ויחד עם זאת, ככל היונקים גם אצל כלבים מתקיים מחזור פוריות שמאפשרים לנקבה

קרא עוד »
עיקור חתולה מחיר

לימפומה אצל כלבים

סרטן לימפומה אצל כלבים בעוד שחיות בר או חיות רחוב מתות הרבה פעמים בגלל דריסה, רעב והתייבשות, הרעלה, פציעה קשה, או מחלות הנגרמות על ידי

קרא עוד »
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם