דמנציה היא מחלה קשה, שלמרבה הצער אינה פוסחת גם על כלבים. מדובר בנסיגה מנטאלית ושינוי התנהגותי, הדומים לאלה של אלצהיימר אצל בני אדם. דמנציה אצל כלבים תופיע בדרך כלל בגיל מבוגר, והיא משפיעה דרמטית על איכות החיים שלהם.
המדע עדיין לא הצליח לפענח לחלוטין מהם הגורמים המדויקים להתפרצות דמנציה. ככל הנראה מדובר בשילוב של גנטיקה, השפעות סביבתיות וגיל. בנוסף, הצטברות לא תקינה של חלבונים, עלולה לפגוע במוח ולזרז את המחלה.
מהם התסמינים הנפוצים של דמנציה אצל כלב מבוגר?
הסימפטומים העיקריים של דמנציה בכלבים מופיעים באופן דומה אצל כולם, אך יכולים להיות הבדלים קלים בין כלבים שונים. בנוסף, הם עלולים להופיע בעוצמות שונות, להתחיל ברמה נמוכה ולהתגבר עם הזמן. לכן יש חשיבות רבה לזיהוי התסמינים כשהדמנציה בראשיתה, כך שאפשר יהיה לפעול בזמן ולעכב את התפתחותה.
אלה התופעות שניתן להבחין בהן בדרך כלל:
- חוסר התמצאות במרחב – דמנציה בכלבים משפיעה על היכולת של הכלב להתמצא בסביבה הטבעית שלו. לדוגמא, ללכת לאיבוד במקום שמוכר לו, לא למצוא חפצים שהוא רגיל אליהם ולהיות מבולבל באופן כללי. הדבר עלול להוביל גם לתאונות שונות בתוך הבית.
- חרדות וחוסר מנוחה – רגישות, לחץ וחרדה הם מהמאפיינים המרכזיים של דמנציה. כלבים שסובלים מהם יסתובבו הרבה בבית, יהיו חסרי מנוחה וישמיעו קולות כמו יבבות ויללות. בנוסף, ניתן לעיתים לראות היפוך של השעון הביולוגי – שינה מרובה יותר ביום וחוסר מנוחה בלילה.
- שכחה וחוסר תגובה – דמנציה אצל כלבים עלולה להתבטא בשכחה של תרגילים ופקודות שהם מכירים ושל בני משפחה קרובים. בנוסף, תיתכן חוסר תגובה לפקודות שגרתיות ולגירויים שונים וכן ירידה בערנות.
- שינוי ביחסים החברתיים – דמנציה גורמת לכלבים להתרחק מבני משפחה ובעלי חיים; להימנע מאינטראקציה ומשחקים משותפים; ולהתעלם ממילים וסימנים מוכרים.
אבחון דמנציה של כלבים
כאשר מבחינים באחת או יותר מהתופעות הללו, כדאי להגיע בהקדם לווטרינר, לצורך בדיקה ואבחון מדויק. זאת מכיוון שגילוי מוקדם של דמנציה עשוי להשליך על קצב ההתקדמות שלה, ועל היכולת לשפר את איכות החיים של הכלב.
ראשית, הווטרינר יערוך סקירה של ההיסטוריה הרפואית. לאחר מכן תבוצע סדרת בדיקות: מבחן התנהגות, בדיקות דם, בדיקות נוירולוגיות ובמידת הצורך גם צילומים. בין היתר, אלה מבוצעים על מנת לשלול גורמים אחרים, שעשויים להתבטא באותו אופן.
דרכי טיפול בדמנציה אצל כלבים
לרוע המזל, אין דרך להחלים מדמנציה. עם זאת, ישנן דרכים לנהל את המחלה ולהאט את ההתקדמות שלה. כמו כן, בהחלט ניתן לשפר את איכות חייו של הכלב, למרות ההתמודדות עימה. הנה כמה מהדרכים לעשות זאת:
- טיפול תרופתי לשיפור התסמינים והתפקוד החשיבתי (קוגניטיבי).
- מתן תוספים עשירים בנוגדי חמצון, אומגה 3 ותוספים נוספים, שמסייעים לפעילות המוחית.
- אספקה של גירויים מנטאליים, כמו צעצועים שונים.
- שמירה על שגרה קבועה, כדי להפחית את החרדה ולשמור על חדות המחשבה.
- ביצוע של תרגילי התעמלות מותאמים לגיל ולמצב הגופני.
- אימון התנהגותי בשיטות חיוביות, על מנת להזכיר התנהגויות שכבר נלמדו.
- יצירת סביבה נוחה ותומכת באמצעות מיטה רכה, הפחתת גורמי לחץ, וסיוע בתנועה במרחב במידת הצורך.
- מעקב וטרינרי צמוד, על מנת להעריך את התקדמות המחלה, לערוך התאמות לטיפול התרופתי, ולאתר בעיות בריאותיות נוספות שעלולות לצוץ.
האם ניתן למנוע דמנציה?
למרבה הצער, התשובה היא לא. עם זאת, בהחלט יש צעדים שעשויים לעכב את התפרצותה או להפחית את הסיכון ללקות בה. זאת באמצעות שמירה על בריאות המוח.
- גירויים מנטאליים – פעילות שמגרה את יכולת החשיבה של הכלב. אלה יכולים להיות למשל משחקים וצעצועים, שמומלץ להחליף מדי פעם כדי למנוע שעמום. גם אימונים מסוגים שונים או לימוד של פקודות חדשות, יסייעו לשמור על התפקוד הקוגניטיבי של הכלב. כמו כן כדאי לעודד מפגשים עם אנשים ועם כלבים אחרים.
- פעילות גופנית – הפעילות חשובה כמובן לבריאות הכללית, אך גם מזרימה דם אל המוח ומסייעת בשמירה על בריאותו. מומלץ להתייעץ עם הווטרינר לגבי סוג הפעילות המתאים.
- דיאטה מאוזנת – לתזונה יש חשיבות מרבית גם בהקשר של המצב הקוגניטיבי. יש להקפיד על תזונה באיכות גבוהה, עשירה בנוגדי חמצון ובאומגה 3.
- שמירה על משקל תקין – השמנת יתר עלולה לפגוע גם ביכולות החשיבה. לכן חשוב להקפיד על מינונים נכונים של מזון, ולעקוב אחרי המשקל באופן קבוע.
- שמירה על שגרה – כאשר הכלב רגיל לשגרה יום יומית קבועה ומוכרת, הדבר מונע חרדה ומפחית מתח. יש לכך השפעה גם על המצב המוחי.
אהבת החי – אבחון וטיפול בכלבים עם דמנציה
דמנציה אצל כלב מבוגר היא מחלה קשה ומעוררת עצב. אנחנו ב”אהבת החי” נתמוך בכם לאורך ההתמודדות עימה, מרגע ההגעה הראשונה למרפאה. המלצתנו היא להגיע עם הכלב מיד כאשר מתגלים הסימנים הראשונים. הצוות המקצועי שלנו יערוך לו בדיקות מקיפות, על מנת לוודא שאכן מדובר בדמנציה. במידה וכן, נבנה יחד תוכנית טיפול מותאמת לצרכים הספציפיים של הכלב, כדי לסייע בעיכוב של התפתחות המחלה. נוכל להדריך אתכם לגבי כל האפשרויות לשיפור איכות חייו, ולהמשיך לעקוב ולבדוק אותו ככל שיידרש. אתם מוזמנים תמיד להתייעץ איתנו טלפונית או במרפאה, לגבי כל בעיה או שאלה שתתעורר.