חתולים הם יצורים אניני טעם ובוררים בקפידה דברי מזון. הדבר נובע בחלקו מכך, שהם בעלי חוש ריח מפותח מאד (נחיריהם מכילים קולטני ריח בכמות גדולה יותר מפי 20 בהשוואה לבני אדם) – מה שהופך אותם לרגישים לניואנסים ודקויות שאדם אינו מסוגל להבחין בהם.
חתול ירחרח ממושכות כל דבר מאכל חדש ולא מוכר, ואין בעל חתול שלא נתקל בסירוב עקשני של חתול לאכול כשהוא אינו מקבל את האוכל אליו הוא רגיל.
יחד עם זאת, שנים ארוכות שבמהלכן חתולים הפכו לחיות בית ואימצו את אורח החיים האנושי ויחד עמו גם הרגלים פחות בריאים, תרמו לכך שחתולים רבים אוכלים מזונות שלא אמורים למצוא את הדרך אל קיבתם באופן טבעי, ושעלולים לגרום להם נזק.
ההיבט החיובי של המצב הוא, שלחתולי בית שאדם דואג לכל צרכיהם, יש גישה נוחה לאוכל ומזון זמין בשפע.
במילים אחרות, לנו כבני אדם, יש השפעה גדולה מאד על תזונתו של החתול שלנו וכתוצאה מכך, על בריאותו, על סיכוייו ללקות במחלות שונות ועל איכות חייו באופן כללי.
לכן, כל אדם שחי לצדו של חתול ודואג לו, צריך לדעת איזה אוכל מותר לתת לחתולים, מה אסור לחתולים לאכול, ואילו מאכלים שנראים תמימים, עלולים להסב לידידו המשופם נזק של ממש.
ההמלצות בהמשך תקפות גם לכל מי שמתלבט מה לתת לחתול רחוב לאכול.
מה חתולים אוכלים?
חתולים הם טורפים מטבעם, מה שאומר שהם זקוקים לתזונה עשירה בחלבון מן החי, אך גם לפחמימות, שומנים, מינרלים וויטמינים. בטבע, הם מספקים את צרכי התזונה שלהם מצייד ומצריכת טרף קטן, כגון עכברים, ציפורים ולטאות. חתולי בית, לעומת זאת, סומכים על בעליהם שיספקו להם תזונה מאוזנת ומזינה.
קיימים בשוק מזונות מסחריים רבים לחתולים, אשר נועדו לענות על הצרכים התזונתיים של חתולים. מזונות אלו מגיעים במגוון צורות, כולל רטוב, יבש ולח למחצה. בדרך כלל מומלץ להאכיל חתולים בתזונה המורכבת משילוב של מזון רטוב ויבש, שכן המזון הרטוב מספק לחות נוספת והידרציה, שחשובה, בין השאר, גם לתהליך העיכול.
מה מותר לחתולים לאכול מלבד מזון מסחרי?
בהחלט אפשר להעשיר ולגוון את המזון המיוחד לחתולים ברכיבי מזון ביתיים.
ניתן להכין לחתול מטעמים תוצרת בית מבשר מבושל, דגים, ואף להוסיף ירקות ודגנים. עם זאת, חשוב לציין שדיאטות תוצרת בית עלולות להיות לא מאוזנות מבחינה תזונתית אם הן לא מורכבות כראוי ולכן, מומלץ להתייעץ עם וטרינר או תזונאית חתולים לפני כן.
מזון רפואי
מזון רפואי הוא מזון בעל ערכים רפואיים שונים מאלה שנוכל למצוא במזון רגיל ומטרתו לתת מענה תזונתי למצב רפואי, שלא ניתן למצוא במזון הרגיל.
אילו סוגי מזון רפואי לחתולים קיימים?
מזון לטיפול בבעיות השמנה ומטבוליזם, מזון לטיפול בבעיות לב, מזון לטיפול בבעיות בדרכי השתן או בעיות בכליות, מזון היפואלרגני לחתולים, מזון לבעיות בעצמות ובמפרקים, מזון לבעיות עיכול ומצבי לחץ ועוד סוגים נוספים רבים.
רוב החתולים הסובלים מבעיה בריאותית אשר שילבו מזון רפואי המותאם להם, הראו שיפור משמעותי במצבם הבריאותי.
חשוב לומר כי מומלץ להתייעץ עם וטרינר במטרה להבין אם אכן מזון רפואי הוא נחוץ לכלבכם.
מה אסור לתת לחתול לאכול?
יש מגוון רחב של מאכלים אסורים לחתולים, המהווים חלק מהתזונה האנושית. אלו הן מספר דוגמאות:
- שוקולד – מכיל תיאוברומין, שהוא רעיל לחתולים. תסמינים של הרעלת שוקולד בחתולים כוללים הקאות, שלשולים, רעידות ונשימה מהירה. במקרים חמורים, הרעלת שוקולד עלולה להוביל לאי ספיקת לב ומוות.
- בצל ושום – מכילים תרכובות שעלולות לפגוע בתאי הדם האדומים של החתול, מה שמוביל לאנמיה. תסמינים של הרעלת בצל ושום בחתולים כוללים הקאות, שלשולים וחולשה.
- ענבים וצימוקים – עלולים לגרום לאי ספיקת כליות בחתולים. תסמינים של הרעלת ענבים וצימוקים בחתולים כוללים הקאות, שלשולים ותרדמה (לתרגיה).
- אלכוהול – רעיל לחתולים ועלול לגרום להקאות, שלשולים, קשיי נשימה ואפילו לקומה.
- אבוקדו – מכיל פרסין, חומר שעלול לגרום לחתול להקאות ושלשולים.
- מזון שומני – לחתולים אין את האנזים הדרוש לעיכול שומן, וצריכת כמויות גדולות של מזונות שומניים עלולה להוביל לדלקת בלבלב, מצב חמור שעלול לסכן את חייהם.
- עצמות מבושלות – עלולות להתפרק ולגרום לחסימות או לקרעים במערכת העיכול של החתול.
בכל מקרה של ספק, יש להיוועץ בווטרינר לפני שנותנים לחתול מזון שאינו מוכר כמיועד לחתולים.
האם מותר לחתולים חלב?
מתן מוצרי חלב לחתולים, באופן שיפתיע רבים מאתנו, אינו מומלץ, ובטח שלא כרכיב התזונה העיקרי. חתולים נגמלים מחלב האם סביב גיל 6-8 שבועות ולאחר מכן, הם אינם צורכים חלב. מעבר לכך, החלב המסופק להם על ידי בני אדם, מכיל רמה גבוהה של לקטוז, שעלולה לגרום להם להקאות, שלשולים וכאבי בטן.
ניתן לנסות לתת לחתול כמות קטנה של חלב מהול במים ולבחון את תגובתו. אם הוא מגיב טוב, ניתן לפנק אותו מדי פעם בצלוחית חלב.
ומה לגבי טונה בשמן לחתולים?
טונה – כן, שמן – לא.
אין הרבה חתולים שיעמדו בפני קופסת טונה, אך שוב, כמו במקרה של מוצרי חלב, טונה מתאימה כפינוק וכגיוון ולא כמזון יחידי, משום שדגים רבים מכילים כספית שהיא רעילה וגם, משום שטונה אינה מכילה את כל הוויטמינים והרכיבים התזונתיים להם החתול זקוק. את השמן, יש לסנן ולזרוק ובכלל, להעדיף קופסת טונה במים.
פירות וירקות לחתולים
עדיף שלא. כאמור, החתול הוא טורף ומערכת העיכול שלו בנויה בהתאם. הוא מתקשה לעכל את הסיבים שמצויים בירקות ובפירות ואלה עלולים לגרום לתופעות כמו שלשול, עצירות, נפיחות, כאבי בטן והקאות.
יתרה מכך, פירות וירקות רבים ממש רעילים לחתולים.
זיתים לחתולים, מותר?
זיתים אינם נחשבים רעילים לחתול, אך שוב, הם לא מהווים חלק מהתזונה הטבעית שלהם ואין סיבה להוסיף אותם למזונם. אם עושים זאת, אפשר להסתפק בזית בודד.
מתן לחם לחתולים
לא מעט חתולים אוהבים לחם וישמחו לגנוב פרוסה שנשכחה על השיש במטבח. אבל, מרבית דברי המאפה מכילים שמרים ותוספים למיניהם, שאינם מומלצים למערכת העיכול החתולית.
כמות קטנה של לחם נטול שמרים מדי פעם לא צפויה לגרום לנזק, אך הוא בגדר קלוריות ריקות עבור חתול ואין בו ערך תזונתי של ממש עבורו.
בשורה התחתונה, הכלל המנחה הוא – יש ספק? אין ספק! עדיף לא לתת לחתול מזון שלא בטוחים לגביו ולהיוועץ בווטרינר.
אימצתם חתול חדש ואתם זקוקים לייעוץ תזונתי? חתולכם סובל מבעיות עיכול או מסרב לאכול?
אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” פועלים מתוך אהבה גדולה לבעלי חיים, ונמצאים כאן בשבילם ובשבילכם, לייעוץ, אבחון, טיפול והדרכה.
לתיאום הגעה למרפאה ובכל שאלה, צרו קשר:
בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) | 052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.