מידע שימושי

חשיבותה של הבדיקה הרפואית הוטרינרית:

אנחנו ב”אהבת החי של אורי ושי” מאמינים שביצועה של בדיקה וטרינרית כללית מלאה ומקיפה, ביחד עם לקיחת היסטוריה נרחבת מהבעלים, מהווה לפחות 50% (ולעיתים גם 100%!) מהדרך לאבחון של מחלות/בעיות רפואיות רבות והינה בעלת חשיבות קריטית לשמירה ומעקב אחר מצבו הבריאותי של בעל החיים. אנו נתקלים בהרבה מקרים בהם הבדיקה שלנו מספיקה על מנת להתחיל בטיפול ראשוני בבעל החיים ללא בדיקות פולשניות נוספות.

מאחר והחיות שלנו לא דוברות את השפה שלנו (לפחות לא באופן שותף, הבדיקה הוטרינרית הינה קריטית על מנת לקבל מידע רפואי חיוני על מגוון מערכות, כגון: העור, האוזניים והפרווה, מערכת השריר – שלד, מערכת הראייה, הנשימה והלב, מערכת העיכול, מצב גופני ומערכתי, טמפ’, משקל וכו’ (פירוט בהמשך). לא פעם קורה לנו שבמהלך הבדיקה מתגלים כ”ממצאים אקראיים”, סימני מחלה או בעיות רפואיות, בהם לא ניתן היה להבחין ללא ידע רפואי והמגע הנכון במקום הנכון. מדובר במצבים המצריכים לעיתים טיפול רפואי ו/או המשך אבחון ומעקב.

לבדיקה המקדימה חשיבות רבה:

  • בראש ובראשונה: אין לחסן חיה חולה!!! כשמחסנים חיה לא כשירה, במקרה הטוב רק יעילות החיסון יורדת משמעותית. במקרים אחרים תופעות הלוואי כתוצאה ממתן החיסון יכולות להית חמורות יותר ובמקרים הקשים יותר, יכול להוות סכנה ממשית.
  • הערכת מצבו הכללי של בעל החיים וייעוץ על טיפול מתאים, או המשך אבחון במקרה הצורך.
  • מעקב שוטף ושיגרתי על מצב חיית המחמד.
  • איסוף נתונים ותיעוד משקל ומדדים חיוניים.
  • חשיבות כפולה ומכופלת כאשר מדובר בגורים – במהלך כל חיסון (4-5 פעמים בתקופה של כחודשיים) יעבור הגור בדיקות ספציפיות במטרה לעקוב אחר ההתפתחות התקינה של המערכות (שלד ושרירים, נשימה, לב וכלי דם, מין, שתן) ועל מנת לשלול מומים מולדים.

חיסונים לכלבים:

מטרת החיסונים, כמו ברפואה ההומנית, הינה להגן על הכלבים מפני מחלות זיהומיות מדבקות המסכנות את חייהם ובריאותם שלצערנו, עדיין נפוצות בארצנו. כלבינו חשופים באופן יומיומי ורציף למזהמים שונים (נגיפים, חיידקים, פטריות, טפילים) הנמצאים בהפרשות השונות (שתן/רוק/צואה), בדם, על הפרווה, נישאים באויר ואפילו על חפצים (כמו בנעליים שלנו). אלו יכולים להדביק את הכלבים שלנו ע”י הרחה, ליקוק, נשיכה וכדומה.

כאשר מחולל מחלה (אחד מהמזהמים השונים) תוקף את הגוף שלנו (או של הכלבים שלנו), מערכת החיסון מנסה לבלום ולעכב את התפשטות המחולל ואת המחלה לה הוא גורם. בנוסף, מטרת מערכת זו, להכיר וללמוד את אותו מחולל בכדי שההגנה מפניו תהיה ממוקדת ויעילה ותביא בסופו של דבר לסילוקו. בין היתר, היא עושה זאת ע”י ייצור נוגדנים. אותם נוגדנים הינם חלבונים הנצמדים לפולש הזר ומאפשרים למערכת החיסון לזהות, לנטרל ולחסל אותו. אחד הנדבכים החשובים במערכת החיסון הינו יצירת זכרון חיסוני כנגד מחוללים שונים על מנת למנוע הישנות של המחלה. זכרון חיסוני דואג לכך שחשיפה חוזרת לאותו מחולל מחלה תביא לתקיפה ממוקדת ומיידית של אותו פולש ובכך תמנע לחלוטין מחלה או שזו תופיע בצורה קלה ולא מסוכנת.

מהו חיסון?

חיסונים נועדו לחקות את אותה חשיפה טבעית למחוללי מחלה ובעצם רובם גורמים ליצור של זכרון חיסוני (= נוגדנים), מבלי שהגוף יצטרך לחלות לשם כך (חיסון פעיל). קבוצת חיסונים זו נחלקת לשניים:

  • חיסון חי מוחלש – החיסון מכיל את אותו מחולל מחלה אך זה עבר “החלשה” על מנת שלא יוכל לגרום למחלה בכלב בריא (דוגמאות בהמשך).
  • חיסון מומת – החיסון מכיל את אותו מחולל מת או רק חלקים ממנו.

ישנו סוג נוסף של חיסון (חיסון סביל), שלמעשה מדובר במתן של הנוגדנים עצמם (כגון העברת נוגדנים בין אם ליילוד דרך השליה או ע”י יניקה).

חיסון כלבת

מחלת הכלבת נגרמת ע”י נגיף (וירוס) ופוגעת בכלל היונקים כולל בני האדם. מדובר במחלה קטלנית, חשוכת מרפא (= 100% תמותה!), המועברת מרוק של חיה חולה, בד”כ בנשיכה (אך יכולה, גם אם בסיכויים נמוכים, לעבור משריטה או מגע אחר בין ריריות). בישראל משפחת הכלביים נחשבת למעביר העיקרי של המחלה לשאר היונקים. מניעת המחלה נעשית בעזרת חיסון (ישנו חיסון גם לבני אדם) ובמדינת ישראל חובה על פי חוק לחסן כלבים אחת לשנה (לפי פקודת הכלבת, 1934). מדינתנו נחשבת אנדמית (בעלת חשיפה קבועה) למחלה וכל שנה מאובחנים עשרות מקרים של בעלי חיים חולים, כגון פרות, חמורים, סוסים, כלבים ותנים, בעיקר באזורי הגבולות.

סוג החיסון: מומת.

מועד החיסון: בגיל 3-6 חודשים ולאחר מכן – חד שנתי.

חיסון משושה

חיסון זה משמש להגנה מפני 6 מחלות כלבים מדבקות, נפוצות, מסוכנות, שיכולות אף להיות קטלניות:

  • פרוו (Parvo):

מחלה נגיפית, עמידה יחסית לחומרי חיטוי (פרט לאקונומיקה), מדבקת מאוד, התוקפת כלבים. מועברת בעיקר ע”י בליעה של חומר נגוע בצואת כלב חולה. המחלה גורמת לדכאון, התייבשות ובעיקר סימני מערכת עיכול הכוללים: אנורקסיה (סירוב אכילה), הקאות, שלשול דמי – מיימי. המחלה נחשבת קטלנית במיוחד לגורים, אך גם בבוגרים ועלולה לגרום למוות בתוך ימים ספורים מהופעת הסימנים.

  • כלבלבת (Distemper):
  • דלקת כבד נגיפית (CAV-2):
  • עכברת (Leptospira icterohaemorrhagiae; Leptospira canicola):
  • פארה-אינפלואנזה (Parainfluenza).

המלצות מטופלים

השאירו פרטים:

המלצות מטופלים

מאמרים נוספים

פצע בכף רגל של כלב

כפותיו של כלב ממלאות תפקיד חיוני בבריאותו וברווחתו הכללית. כף רגל של כלב היא איבר רב-תכליתי והמבנה האנטומי שלה משרת כמה וכמה תפקידים. מלבד זאת

קרא עוד »
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם