כלבים נפצעים מסיבות שונות ומגוונות וחומרת הפציעה יכולה לנוע משריטה שטחית או חבורה קלה, ועד לשברים, כוויות, או פצעים חמורים ומורכבים. טיפול נכון ומוקדם ככל האפשר בפצע יכול לעשות את כל ההבדל בין החלמה מהירה ומלאה, לבין התפתחות זיהומים וסיבוכים שיגרמו סבל מיותר לחברינו הפרוותיים.
לכן, חשוב שבעלי כלבים יהיו מודעים לסיבות הנפוצות שעלולות לגרום פצעים לכלב ויכירו את כללי האצבע למניעתן.
בכל מקרה של פצעים בעור הכלב, בין אם הם שטחיים ובין אם עמוקים, יש להגיע לאבחון אצל וטרינר בהקדם כדי להתאים את הטיפול הנכון.
ככלל, כאשר ישנו פצע חשוב למנוע זיהום מקומי, שעלול להתפשט ולהפוך לזיהום חמור. איך לחטא פצע של כלב בבית? על ידי רחצה וניקוי ראשוניים במים וסבון, וחיטוי עם תמיסת פולידין. מעבר לכך, חשוב מאד לא להשתמש עבור כלב, במשחות ובתרופות שמיועדות לבני אדם, מבלי להיוועץ לפני כן בווטרינר.
דריסה על ידי כלי רכב
כלבים רבים נפגעים מרכבים, גם במקומות שנראים פחות מסוכנים מכביש סואן כמו מגרשי חנייה, או רחובות צדדיים ושקטים.
זה קורה מפני שלכלב יש מודעות נמוכה בהרבה מזו של בן אדם לגבי הסכנה הטמונה בפגיעת רכב, דבר שמוריד את חסם הפחד שלו ועלול לגרום לו לרוץ לכביש אחרי חתול או לפצוח במרדף אחר כלי רכב או אופניים. לחילופין, ישנם כלבים שנבהלים ונלחצים לנוכח תנועה סואנת ועלולים לנסות לברוח ובתוך כך, לרוץ לכיוון הלא נכון.
פגיעה מרכב יכולה להסתיים במכה קלה, אך גם במגוון חבלות אורתופדיות, בדימום מאסיבי, בקרע של רקמות ובפגיעה באיברים פנימיים, שלא תמיד יש לה סימנים חיצוניים ואשר עלולה לגבות מחיר כבד אם אינה מטופלת בזמן.
כלב שנפגע מרכב יש להביא לבדיקה וטרינרית מידית לצורך בדיקה יסודית, גם אם הוא נראה בסדר ומצליח לקום וללכת.
בכל מקרה של חשש לחבלת ראש, גב, או שבר, ולאחר כל מקרה טראומה קשה, חשוב להגביל את תנועת הכלב למינימום האפשרי, ובמידת האפשר, להוביל אותו אל הווטרינר בתוך ארגז, או כלוב נשיאה לכלבים, ולא לשאת אותו על הידיים.
נשיכות
אחת הסיבות הנפוצות לפציעות אצל כלבים. עימות פיסי עם כלב אחר, או ניסיון לתפוס חתול שמשיב מלחמה עלולים להסתיים בשריטות, בפצעי נשיכה עמוקים ולפעמים, גם בקרע משמעותי של רקמות עור ושריר, בעיקר במקומות מועדים כגון אוזניים, עיניים, אף, צוואר, בית חזה ורגליים. במקרים חמורים, תיתכן גם פגיעה באיברים פנימיים.
כמו במקרה תאונה, גם כאשר כלב ננשך יש להגיע עמו לווטרינר בהקדם כדי לוודא שלא נדרש טיפול מקיף יותר מחיטוי פצע או חבישה.
סכנות ומפגעים בעת הליכה או ריצה
פצע בכף רגל של כלב הוא תופעה נפוצה למדי, מהסיבה הפשוטה, שכלבים אינם נהנים מהגנה על כפות הרגליים שלהם כמונו, וחשופים לחדירת גוף זר (זכוכיות, מסמרים, כפיסי עץ וחפצים חדים אחרים), לשפשופים ולכוויות בעת הליכה על אספלט לוהט בקיץ.
חשוב להימנע מטיול ממושך על אספלט או בטון חם ולמצוא מסלולי טיול מוצלים בקיץ, או כאלו שמשובצים בקטעי חול, או צמחייה. בכל מקרה של חדירת גוף זר, גם אם נראה שיצא החוצה בשלמותו, יש להיוועץ בווטרינר, משום שלפעמים דרוש טיפול אנטיביוטי.
פצעי רביצה כלבים
פצעי לחץ אצל כלבים נוצרים כתוצאה מהפעלה ממושכת וממוקדת של לחץ על איבר מסוים, ללא שינויי תנוחה תכופים מספיק. רואים אותם אצל כלבים שכבולים במשך שעות ארוכות לאותו מקום כדרך שגרה, או אצל כלבים מבוגרים מאד, שממעטים לנוע. במקרים חמורים הם עלולים להסלים משפשוף עורי שטחי לכדי פצע מוגלתי לכלב ולהגיע אפילו עד רקמת העצם.
סימנים ראשוניים לפצעי רביצה הם חסר פרווה באזור ואדמומיות בעור. הם מועדים יותר להתפתח במקומות כגון רגליים, אחוריים, מרפקים, אגן, ואזורים אחרים בגוף הכלב שבהם אין הרבה “ריפוד” והעצם קרובה אל פני העור.
כלבים גדולים וכבדים נוטים לסבול אף יותר מסוג זה של פציעות.
פצע לחץ או פצע רביצה דורש אבחון וטרינרי מקצועי וטיפול שמותאם למידת החומרה שלו. החל מטיפול פשוט כמו משחה לפצעים לכלבים ועד לאנטיביוטיקה ואף הטריית רקמות, טיפולים כירורגיים וחבישות מיוחדות.
ליקוק אובססיבי
פעולת הליקוק של כלב את עצמו היא חלק מרכזי בהרגלי ההיגיינה שלו ובטיפול שלו בפצעים. יש מקרים בהם, בין אם בגלל גירוי עיקש שלא נעלם ובין אם בגלל כאב או לחץ נפשי, כלב מלקק מקום מסוים בגופו בצורה כפייתית ולפעמים גם נובר בו בשיניו (הרבה פעמים אלו כפות הרגליים). פצעי ליקוק עלולים לפגוע בעור, להזדהם ולהפוך לכיב, או פצע מוגלתי אצל כלבים, שממאן להירפא. יש לפנות לוטרינר לאבחון ולשלילת בעיות רפואיות.
כללי אצבע למניעת פציעות
שמירה על כמה הרגלים קבועים ופשוטים, יכולה למנוע צרות רבות ולשמור על בריאותו של הכלב.
- השגחה על הכלב וריסונו בסביבה לא מוכרת, צפופה, או סואנת – כשהכלב מצטרף אל בעליו לסיבוב ברחוב, לגינת כלבים, או לטיול, חשוב לצאת עמו כשהוא קשור ברצועה. ניתן לשחרר אותו להשתולל ולרוץ בשטח פתוח ומרוחק מצירי תנועה ומקומות הומי אדם.
- גם בעת מפגש עם כלבים אחרים, מומלץ לאפשר היכרות ראשונית כשהכלב עדיין קשור, כך שיהיה קל יותר להפרידו מכלב אחר אם נוצר עימות. לאחר הסתגלות ראשונית ווידוא שהסביבה ידידותית, ניתן לאפשר לכלב לשחק עם חבריו בחופשיות.
- הקפדה על תנועה מספקת, גם אצל כלב מבוגר – ישנם כלבים שפחות ששים לצאת לטיול, בעיקר אם מזג האוויר אינו לרוחם. חשוב להתעקש על שגרת פעילות מינימלית שתאפשר חילוץ עצמות והמרצה של הדם, גם אם מדובר בטיול קצר בכל פעם.
- הקפדה על סביבת הליכה וטיול שאינה פוגעת בכפות הרגליים.
- החלפה לשמטח רביצה רך יותר.
כלבכם נפצע או נחבל? שמתם לב לפצעים או נגעים על עורו?
אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” מזמינים אתכם להתייעץ אתנו בכל שאלה ונשמח להדריך אתכם על אופן הטיפול בכל פצע, קטן או גדול.
לתיאום הגעה למרפאה ולהתייעצות, צרו קשר:
בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) | 052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.