פצע בכף רגל של כלב

כפותיו של כלב ממלאות תפקיד חיוני בבריאותו וברווחתו הכללית. כף רגל של כלב היא איבר רב-תכליתי והמבנה האנטומי שלה משרת כמה וכמה תפקידים.

מלבד זאת שהן מאפשרות לכלב ללכת, לרוץ ולשחק, כפות רגליים של כלב גם משמשות לבלימת זעזועים ועוזרות להגן על המפרקים והעצמות בגופו מפני פגיעת משטחים קשים.

הרפידות, או כריות כף הרגל של הכלב מכוסות עור עבה וקשיח העמיד בפני שחיקה, והן מצוידות גם בבלוטות זיעה המסייעות בוויסות חום הגוף שלו. וויסות חום הגוף מתאפשר גם בזכות רשת כלי דם עשירה שעוברת בתוך הכריות וכלי הדם גם מזרזים את תהליך ההחלמה של הכפות במקרה של פציעה.

על כף רגל כלב, יש גם ציפורניים קשות וחזקות, שעוזרות לו לאחוז ולייצב את עצמו כשהוא רץ או מטפס. הציפורניים חשובות גם לשמירה על יישור כף הרגל והאיזון שלה, וחשוב לקצץ אותן או לשייף אותן אם הן מתארכות או מתעקלות מדי, ומגיעות לרצפה כשהכלב נמצא בתנוחת ישיבה או עמידה.

למרות עמידותן, כפות רגליו של הכלב חשופות לסוגים שונים של פציעות במגען הישיר היום-יומי עם משטחים ומפגעים מסוגים שונים.

פציעות אופייניות לכפות, או כריות רגליים כלב

  • כוויות בכפות הרגליים – כוויה בכף הרגל עלולה להיגרם כתוצאה מהליכה על משטחים חמים כמו אספלט או בטון לוהטים בקיץ, או על ידי כימיקלים כגון חומרי הדברה המפוזרים על מדשאות או על צמחייה בחצר וברחוב.
  • חתך בכרית כף הרגל כלב – כפותיהם של כלבים פגיעות לחתכים ודקירות מחפצים חדים כמו מסמרים, רסיסי זכוכית, קוצים, כפיסי עץ ומתכת.
  • אלרגיות – כלבים יכולים לפתח אלרגיות לחומרים מסוימים, שעלולים לגרום לגירוי וליובש בכפותיהם. כפות רגליים יבשות לכלבים עלולות לגרום לסדקים בעור ולדימומים ובעקבותיהם, לחדירת והתפשטות זיהום בכף הרגל.
    יובש עלול להיגרם גם כתוצאה ממזג אוויר קר ויבש או מהליכה על משטחים חמים בקיץ.
  • ליקוק יתר – לפעמים כלבים נוטים ללקק את כפותיהם בצורה אובססיבית, העלולה לפגוע בעור, לגרום לזיהום ואף לכיבים, שזמן הריפוי שלהם ארוך. ליקוק יתר עלול להיגרם כתוצאה מאלרגיה, בעיה התנהגותית, פציעה או כאב.
  • נקעים ומתיחות – ממש כמו בני אדם, כלבים יכולים לסבול ממתיחות של גידים ומנקעים בכפותיהם, במיוחד אם הם מאד פעילים ומרבים להשתולל, לשחק ולקפוץ – דבר שיוצר עומס על המפרקים.

כיצד למנוע פציעות בכפות הרגליים של כלב?

בני אדם נועלים נעליים ולכן לא תמיד מודעים למה שכלבם מרגיש כשהוא צועד לצדם ברחוב, או משתולל איתם על חוף הים או בשטח פתוח.

ניתן לפתח מודעות לכך בעזרת כלל אחד פשוט: להימנע מלטייל עם כלב או להוליך אותו, במקום שבו אדם לא היה מרגיש נוח ללכת או לרוץ יחף.

זה אומר לעקוף בזהירות רסיסי זכוכית שמפוזרים על המדרכה, להתרחק מאזורי בנייה שמלאים במסמרים וחפצים חדים ולהימנע מטיול על אספלט או בטון שאינם מוצלים, ביום חם.

מלבד זאת, מומלץ לאמץ שגרת בדיקה של כפות רגלי הכלב. ניתן לעשות זאת תוך כדי ליטוף, בזמן רגיעה, כשהוא רובץ בנינוחות, להביט על כל אחת מכפות הרגליים, לרווח ולמשש בעדינות בין הכריות והאצבעות ולחפש סימנים כגון אדמומיות, סדקים, פצעים, ציפורן שבורה או מפוצלת, או עצם זר שתקוע בין הכריות או האצבעות.

באילו מקרים יש לפנות לווטרינר?

  • אם שמים לב שכפותיו של הכלב מגורות באופן עקבי ולא מדובר בעניין חולף, מומלץ להתייעץ עם וטרינר כדי לקבוע את הסיבה לכך ולהתאים טיפול.
  • במקרים של ליקוק יתר, בהם הכלב כל הזמן מלקק את כפות רגליו ומתעסק בהן.
  • כשהכלב מראה סימני מצוקה בעת הליכה או דריכה, או מסרב ללכת. לעיתים הוא עשוי גם לייבב או לצלוע אם המקום מאד כואב.
  • אם מופיעות כוויות על כפות הרגליים. סימני כוויה יכולים לבוא לידי ביטוי בקילופים, בליקוק אינטנסיבי של כפות הרגליים, בצליעה, ובמקרים של כוויה בדרגה גבוהה יותר, גם בחשיפה של רקמה אדמדמה או ורודה בכף הרגל ואפילו בהתנתקות של העור.
  • במקרה של חדירת גוף זר לכף הרגל, עדיף לפנות לווטרינר ולא לנסות להוציא אותו לבד, משום שהכלב עלול להתנגד והניסיון עלול להסתיים בשבירת חלקו החיצוני של העצם הזר שתקשה על הוצאתו, או בהחדרה עמוקה יותר שלו.
  • כאשר צריך לקצוץ ציפורניים, בעיקר מי שמעולם לא עשה זאת בעצמו – חשוב לבצע את הקיצוץ בצורה בטוחה ומקצועית, משום שקיצוץ לא נכון יכול לפצוע ולגרום נזק. ניתן לבקש מהווטרינר הדרכה כיצד לקצוץ את הציפורניים בצורה נכונה לבד בבית בפעמים הבאות.

שמתם לב שכלבבכם מרבה ללקק ולכסוס את כפותיו? יצאתם לטיול משותף וחברכם הפרוותי החל לצלוע? אל תתמהמהו והגיעו מוקדם ככל האפשר לאבחון ולטיפול.

אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, מקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” נשמח להעמיד לרשותכם את הידע והניסיון הנרחבים שלנו ואת אהבתנו הגדולה לכל בעלי החיים.

הנכם מוזמנים להתייעץ אתנו בכל שאלה ונשמח להעניק לכלבכם את הטיפול הטוב ביותר ולהדריך אתכם על המשך הטיפול בבית.

לתיאום הגעה למרפאה ולהתייעצות, צרו קשר:

בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) |  052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.

המלצות מטופלים

השאירו פרטים:

המלצות מטופלים

מאמרים נוספים
עיקור חתולה מחיר

לימפומה אצל כלבים

סרטן לימפומה אצל כלבים בעוד שחיות בר או חיות רחוב מתות הרבה פעמים בגלל דריסה, רעב והתייבשות, הרעלה, פציעה קשה, או מחלות הנגרמות על ידי

קרא עוד »
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם