שבץ מוחי אצל בני אדם וכלבים כאחד מוגדר כמצב חירום רפואי ומתרחש כאשר אספקת הדם למוח מופרעת, מה שמוביל למחסור בחמצן ובחומרי מזון שהינם הכרחיים לתפקוד מוחי תקין. ישנם שני סוגים עיקריים של שבץ מוחי: שבץ איסכמי ושבץ המורגי.
- שבץ איסכמי (חסימתי) מתרחש כאשר קריש דם חוסם כלי דם המוביל למוח ומונע מהדם להגיע אליו ולהזין אותו.
- שבץ המורגי (דימומי) מתרחש כאשר כלי דם במוח נקרע וגורם לדימום מוחי.
שני הסוגים עלולים להוביל לנזק מוחי, שמשמעותו, פגיעה במערכת העצבים המרכזית.
פגיעה כזו יכולה להתבטא בדרגות חומרה שונות ובמגוון צורות של פגיעה תפקודית וקוגניטיבית כגון פגיעה בתנועה, בשליטה על סוגרים, בלעיסה ובליעה, ועוד. שבץ חמור עלול לגרום לשיתוק חלקי או מלא, ואפילו למוות.
חשוב ביותר לפנות לטיפול רפואי מידי בכל מקרה של חשד לשבץ מוחי, משום שטיפול מהיר ובזמן הוא הגורם העיקרי שעשוי לצמצם את היקף הפגיעה ולשפר את סיכויי ההחלמה.
אירוע מוחי אצל כלבים יכול להיגרם ממגוון גורמים ונחשב לבעיה רפואית פחות נפוצה בהשוואה לבעיות בריאותיות אחרות המשפיעות על כלבים. יחד עם זאת, יש כמה משתנים, אשר עלולים לחשוף כלב לסיכון גבוה יותר לאירוע מוחי.
שבץ אצל כלבים – גורמי סיכון
- גיל מבוגר – מחקרים מצביעים על כך ששבץ נפוץ יותר בכלבים מבוגרים, כאשר, הסיכון לשבץ מוחי עולה ככל שהכלב מתבגר.
- נטייה גנטית – כלבים מגזעים מסוימים עלולים להיות מועדים יותר לפתח שבץ מוחי עקב גורמים גנטיים. לדוגמה, כלב דני ענק ודוברמן פינצ’ר.
- לחץ דם גבוה – מפעיל עומס נוסף על כלי הדם המובילים למוח, ומגביר את הסיכון לשבץ המורגי ואיסכמי כאחד.
- מחלות לב – סוגים מסוימים של מחלות לב, כגון היצרות של אבי העורקים, או מומים לבביים כגון PDA (Patent ductus arteriosus) עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות קרישי דם ולשבץ איסכמי.
- זיהומים – מנינגיטיס, או אנצפליטיס שהם זיהומים הפוגעים במוח, עלולים להגביר את הסיכון לשבץ מוחי.
- מחלות הגורמות להפרעות בקרישת הדם.
- טראומה – במקרים מסוימים, שבץ מוחי עלול להיגרם על ידי חבלת ראש או צוואר.
איך מזהים אירוע מוחי לכלב?
ישנם כמה סימנים נפוצים לשבץ אצל כלבים:
- חולשה או שיתוק בצד אחד של הגוף, שיכולים להתבטא כקושי, או כחוסר יכולת לעמוד או ללכת, אי יציבות ואובדן שיווי משקל, או אובדן שליטה על קבוצות שרירים מסוימות.
- שינויים בהתנהגות או בתפקוד הקוגניטיבי. כלב עשוי להיראות מבולבל, כבוי, להיראות רדום או פחות פעיל מהרגיל, להפגין שינויים בתיאבון ושינויים התנהגותיים אחרים.
- שינויים במראה הפנים: כאשר צד אחד של פניו של הכלב נראה צנוח או רפוי, או שהוא מזיל ריר מאחת מזוויות הפה ללא שליטה.
מניעת שבץ בכלבים
מניעה טמונה בהקפדה על אורח חיים בריא של הכלב ועל הגעה לביקורות סדירות אצל הווטרינר, בעיקר כשהכלב מזדקן, או אם הוא סובל ממחלה כרונית כלשהי.
ההמלצות הכלליות הן:
- שמירה על משקלו התקין של הכלב ומניעת השמנת יתר על ידי דאגה לתזונה מאוזנת, דלה במלח ובשומן רווי ומתן הזדמנויות לפעילות גופנית, טיול, משחק וריצה.
- טיפול בלחץ דם גבוה אצל כלבים הסובלים ממנו באופן כרוני.
- הקפדה על מתן חיסונים ועל תילוע למניעת הדבקה במחלות זיהומיות והפעלה של גורמי דלקת.
טיפול בכלב לאחר שבץ מוחי
לכלב שעבר שבץ מוחי, חשוב לספק את הטיפול המתאים שיסייע לו להתאושש בצורה מלאה ככל האפשר.
- יש לספק לו סביבה בטוחה ונוחה. לאחר שבץ, הוא עלול להתקשות להסתובב או לקום. כדי שירגיש בטוח ונינוח, וכדי להפחית את רמת הסטרס שלו, ניתן לתמוך בו בעזרת פינת רביצה נוחה עם מצעים רכים, הרבה ליטופים וטון דיבור רגוע ומתן אפשרות לרגיעה ומנוחה.
- בהתאם לחומרת השבץ שעבר, כלב עלול להתקשות בביצוע משימות בסיסיות כמו אכילה, שתייה ועשיית צרכים. יש לסייע לו במשימות הללו, עד שיוכל לבצען בעצמו. לעיתים יהיה צורך בשימוש בטיטולים או במעבר ממזון יבש למזון רך וקל ללעיסה ובליעה.
- תרגילי פיזיותרפיה יכולים לעזור לשפר את היציבות, את טווח התנועה, ואת כושר הניידות של הכלב הפגוע. ניתן לקבל המלצות מהווטרינר על תרגילים או טכניקות ספציפיות שישפרו את רמת התפקוד שלו.
- חשוב לעקוב אחר התקדמות הכלב לאחר האירוע ולדווח לווטרינר על כל שינוי במצבו.
כל אלה, הם דברים שניתן לעשות כדי לעזור לכלב לחזור לאיתנו עד כמה שאפשר. חשוב להתאזר בסבלנות ובהבנה בזמן הזה, שכן ההחלמה עשויה לקחת זמן ועלולה להיות איטית ומתסכלת. טיפול ותמיכה נאותים עשויים לא פעם להביא להחלמה מלאה ולאפשר לכלב לחזור לתפקוד ולפעילות מלאים.
מודאגים מהסיכון של כלבכם לאירוע מוחי? הבחנתם אצלו בשינויי התנהגות או בירידה תפקודית? צרו עמנו קשר בהקדם!
אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” פועלים מתוך אהבה גדולה לבעלי חיים, ונמצאים כאן בשבילם ובשבילכם, לייעוץ, אבחון, טיפול והדרכה.
לתיאום הגעה למרפאה ובכל שאלה, צרו קשר:
בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) | 052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.