כלבים יכולים ליצור בקלות רושם של אוכלי כל: הם ישמחו לעוט על שאריות מזון ברחוב בלי להיות בררניים מדי או ללעוס עשב ודשא בהנאה, ואין אדם שחולק את ביתו עם כלב, שלא מכיר את הפרצוף המתחנן לאוכל של חברו הפרוותי ליד שולחן האוכל, גם אם הארוחה כוללת רק קערת סלט או צלחת אורז.
לכלב יש נטייה להיות אכלן אופורטוניסט, כלומר, לצרוך את מה שזמין עבורו וטעים לו – נטייה שהתחזקה מאד מאז שהכלב הפך לבעל-חיים מבוית, שנהנה מחסותם של בני האדם. מלבד זאת, כיצור חברותי וחברָתי שחי בלהקות (בטבע) ורגיל להיות חלק מקבוצה, הוא נוטה לאמץ את הרגלי הקבוצה שבקרבה הוא חי ורואה את עצמו כחלק בלתי נפרד ממנה. מבחינתו, קיימת ציפייה שבני המשפחה יחלקו עמו את מזונם, בדיוק כפי שהוא רואה את עצמו כשותף מלא בטיולים ובנסיעות משפחתיות, או שמח לחלוק עם הילדים את מיטותיהם.
אך כדאי לזכור, שאבותיהם של כלבי הבית הם הזאבים, שהם טורפים אוכלי-בשר בעיקרם, וגם אם כלבים למדו לשגשג על תזונה מגוונת יותר, עדיין, יש מזונות שאנו רגילים לצרוך, שלא מומלץ ואף אסור לתת להם.
לבעליו של כלב יש השפעה כמעט בלעדית על איכות התזונה שלו, וכפועל יוצא מכך, על בריאותו, על רמת הסיכון שלו ללקות במחלות שונות ועל איכות חייו בכלל.
לכן, כל מי שחולק את חייו עם כלב, צריך ללמוד איזה אוכל מותר לתת לכלבים, מה אסור לתת לכלב לאכול, ואילו מאכלים בריאים עבורנו, אך עלולים לגרום נזק משמעותי לכלב.
מה כלבים אוכלים?
כלב זקוק לתזונה מאוזנת, המורכבת מחלבונים, פחמימות, שומנים, סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים. האחוז המומלץ של כל רכיב מסך התזונה, משתנה לפי פרמטרים שונים:
- גיל הכלב (גורים למשל, זקוקים ליותר חלבון)
- גזע הכלב (יש הבדל בין גזעים קטנים לגדולים ואף דרישות תזונתיות ייחודיות לגזעים מסוימים)
- מצבו הבריאותי של הכלב ומחלות מהן הוא סובל
- הריון והנקה אצל כלבות
מגוון המזונות המסחריים לכלבים הקיימים כיום בשוק, מספק את הבסיס התזונתי הדרוש לכל כלב בכל מצב. ניתן למצוא מזון מסחרי יבש, או רטוב ואף לשלב ביניהם. חשוב גם לדאוג, שלכלב יהיו מים טריים זמינים 24/7 ולא לספק לו שום משקה מלבד מים, ללא תוספות.
מה מותר לכלבים לאכול בנוסף למזון מסחרי?
מזון ביתי טרי יכול להיות תוספת נהדרת לתזונה המסחרית, ולכלול דברים כמו בשר מבושל, דגנים (אורז, שבולת שועל) וחלק מהירקות, שיעשירו ויגוונו את ארוחותיו של הכלב, ובהחלט ישמחו אותו.
עם זאת, מומלץ לא לבסס את כל תזונתו של הכלב על דיאטת בית, משום שהיא עלולה להיות לא מאוזנת ולא לספק את כל צרכיו התזונתיים. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם וטרינר לגבי מאכלים ביתיים בטוחים, בעלי ערך תזונתי עבורו וממה כדאי להימנע.
מזון רפואי
מזון רפואי הוא מזון בעל ערכים רפואיים שונים מאלה שנוכל למצוא במזון רגיל ומטרתו לתת מענה תזונתי למצב רפואי, שלא ניתן למצוא במזון הרגיל.
אילו סוגי מזון רפואי לכלבים קיימים?
מזון לטיפול בבעיות השמנה ומטבוליזם, מזון לטיפול בבעיות לב, מזון לטיפול בבעיות בדרכי השתן או בעיות בכליות, מזון היפואלרגני לכלבים, מזון לבעיות בעצמות ובמפרקים, מזון לבעיות עיכול ועוד סוגים נוספים רבים.
רוב הכלבים הסובלים מבעיה בריאותית אשר שילבו מזון רפואי המותאם להם, הראו שיפור משמעותי במצבם הבריאותי.
חשוב לומר כי מומלץ להתייעץ עם וטרינר במטרה להבין אם אכן מזון רפואי הוא נחוץ לכלבכם.
מה אסור לכלבים לאכול?
יש לא מעט מאכלים אסורים לכלבים, שבני אדם צורכים כשגרה. הרשימה להלן היא חלקית, ויש להיוועץ בווטרינר לפני שנותנים לכלב מאכלים שאינם מזון מסחרי לכלבים:
- שוקולד או מוצר המכיל קקאו – מכיל תיאוברומין, חומר רעיל לכלבים, שבמקרה הטוב עלול לגרום להם להקאות, שלשולים, רעידות ופרכוסים ובמקרה הגרוע, עלול אף לגרום למוות.
- אבוקדו – מכיל פרסין, חומר שגם הוא רעיל לכלבים ואין לתת ממנו, גם לא כמות קטנה.
- בצל, שום וברוקולי – עלולים לגרום לכלבים לאנמיה (עקב פגיעה בתאי הדם האדומים) ואסורים בכל צורה שהיא.
- צימוקים וענבים – עלולים לגרום לכלב לפגיעה כלייתית ואסור לתת מהם כלל, אפילו לא מעט.
- מזון עתיר שומן (כולל שמן צמחי) – עלול לגרום בכלבים לדלקת בלבלב ולהתפתח למצב מסכן חיים. לכן, טונה בשמן לכלבים לדוגמא, אינה מומלצת. טונה באופן כללי עדיף לתת רק מעט, כפינוק מדי פעם ולא כדבר שבשגרה וגם אז, מומלץ לבחור בטונה במים ולא בשמן.
- פירות עם גלעינים – שזיפים, משמשים, אפרסקים, דובדבנים וכד’, מסוכנים לכלבים בשל רכיבים רעילים שנמצאים בתוך הגלעינים וגם מחשש לחנק.
- עצמות – עלולות להתפצל או להישבר ולגרום לקרעים או חסימות באיברי מערכת העיכול.
- דברי מאפה, מאכלים מטוגנים ומתובלים – מכילים המון רכיבים מזיקים לכלבים, בין אם מדובר בשמרים, חומרי התפחה למיניהם, ועוד. עדיף להימנע מהם כליל.
- ממתקים ומסטיקים – מוצרים אלו המכילים קסיליטול(ממתיק מלאכותי) העלול להוביל לפגיעה בכבד ותת סוכר בדם. סימנים כוללים הקאות, עייפות, אפטיות ואף עוויתות.
פירות וירקות לכלבים
כפי שפורט קודם לכן, ישנם ירקות ופירות שאסורים לחלוטין לכלבים. מה כן אפשר לתת להם?
- תפוחים חתוכים, ללא הגרעינים.
- אוכמניות.
- גזר חי או מבושל.
- שעועית ירוקה מבושלת.
- אפונה מבושלת.
- דלעת מבושלת.
- בטטה מבושלת.
האם מותר לכלב חלב?
מתן מוצרי חלב לכלב אינו מומלץ כדבר שבשגרה, משום שמוצרי חלב מכילים לקטוז ויש כלבים שרגישים אליו ועלולים להגיב בהקאות, שלשולים וכאבי בטן. ניתן לתת לכלב כמות קטנה של גבינה או יוגורט לא ממותק ולראות כיצד הוא מגיב. אם הוא אינו מראה סימני רגישות, ניתן לפנק אותו מדי פעם בכמות קטנה, אך לא כדרך קבע. בכל מקרה, יש להימנע לחלוטין ממוצרי חלב ממותקים ומעובדים.
נחזור ונדגיש, כי עדיף לא לתת לכלב מזון ביתי לפני שמתייעצים עם וטרינר. כמו כן, כאשר נותנים לכלב מאכל כלשהו בפעם הראשונה, יש לתת כמות קטנה מאד ולבחון את תגובתו, לפני מאפשרים לו להסתער על כמות גדולה בבת אחת.
צירפתם גור כלבים חדש למשפחה? אימצתם כלב בוגר? כלבכם האהוב סובל מבעיות עיכול? באמצעות תזונה נכונה ומותאמת, תוכלו לשמור על בריאותו.
אנחנו, דר’ שי אזולאי ודר’ אורי פרייז, בעלי ידע וניסיון נרחבים בווטרינריה ומקימי המרכז הוטרינרי “אהבת-החי” פועלים מתוך אהבה גדולה לבעלי חיים, ונמצאים כאן בשבילם ובשבילכם, לייעוץ, אבחון, טיפול והדרכה.
לתיאום הגעה למרפאה ובכל שאלה, צרו קשר:
בטלפונים 077-4080503 (מרפאה) | 052-4646869 (חירום) | בדוא”ל ahavat.hai10@gmail.com.