עיקור כלבה הוא הליך רפואי שכיח וחשוב עם יתרונות בריאותיים רבים. אולם, כמו כל פרוצדורה כירורגית, גם עיקור דורש תקופת החלמה מוקפדת ותשומת לב לגופה של הכלבה לאחר הניתוח. במאמר זה נסקור את תהליך ההחלמה הצפוי לאחר עיקור, נספק טיפים לטיפול בכלבה בתקופה זו, ונציע המלצות חשובות לבעלים על מה לצפות ולהיערך אליו.
הכנות לפני הניתוח
לפני הניתוח, חשוב להקפיד על צום של הכלבה מאוכל במשך כ-8 שעות לפני מועד הניתוח המתוכנן. מותר לתת לה מים. הצום נועד למנוע בחילה והקאות בזמן ההרדמה.
תהליך העיקור והשעות הראשונות לאחר מכן
בתהליך העיקור, הרופא הווטרינר מבצע חתך קטן בבטן התחתונה של הכלבה ומסיר את השחלות והרחם. לאחר הניתוח, הכלבה נשארת במרפאה תחת השגחה במשך מספר שעות עד להתאוששות מההרדמה הכללית. בשעות הראשונות, כלבה לאחר עיקור עלולה להיות ישנונית ומותשת עקב השפעות התרופות המרדימות. ייתכנו גם בחילות קלות כתוצאה מהחומרים, ולכן יש להמתין מספר שעות לפני מתן מזון. אם יש הקאה בודדת זה נורמלי, אך הקאות חוזרות מחייבות התייעצות עם הרופא. רוב הכלבות מתאוששות במהרה וחוזרות לאיתנן תוך יום-יומיים. עם זאת, סימנים כמו חוסר תיאבון ממושך, הקאות חוזרות, קשיי נשימה או שלשול דלקתי מחייבים פנייה דחופה לוטרינר.
טיפול בכלבה אחרי עיקור – שבוע הראשון לאחר הניתוח
במהלך השבוע הראשון, צפויה תגובה דלקתית קלה באזור התפרים, עם אדמומיות והפרשה נקייה בכמויות קטנות. כאבים קלים ואי נוחות זמנית הם תגובה נורמלית. חשוב לשמור על ניקיון האזור, לאפשר מנוחה ופעילות מוגבלת בלבד לכלבה. יש למנוע קפיצות, ריצות וכל פעילות אינטנסיבית העלולה להוביל לפתיחת התפרים. אם התסמינים חריגים (כאב עז, הפרשה דמית/צהבהבה או ריח רע), יש לפנות לרופא הווטרינר לבדיקה.
כדאי לשמור את הכלבה בבית, בסביבה נקייה ומוגנת, לפחות במהלך תקופת ההחלמה הראשונית. חשוב להיות ערניים לסימני אזהרה כמו בכי, חיוורון בחניכיים, דימום או הפרשות מהתפרים, ולפנות מיד לווטרינר אם ישנה תופעה חריגה כלשהי. בתקופת ההחלמה הראשונה, המנוחה וההגבלה הזמנית בפעילות הן קריטיות להבראה מלאה.
חשוב גם להרכיב לכלבה קולר אליזבת (קונוס) שימנע ממנה ללקק את אזור התפרים, דבר שעלול לעכב את ההחלמה, למרות שהקונוס עלול להפריע לה בתחילה בפעילות היומיומית.
המשך ההחלמה לאחר השבוע הראשון
בדרך כלל, התפרים נשארים במקומם כשבועיים לאחר העיקור, לאחר מכן הם יכולים להיות מוסרים. הכלבה צריכה לשמור על מנוחה חלקית במשך כ-10 ימים נוספים לאחר הסרת התפרים. בהדרגה, ניתן לחזור לפעילות הרגילה – קצב ההחלמה המלא תלוי בגזע, גיל ומצב הבריאות הכללי של הכלבה. חשוב לבצע מעקב וטרינרי כדי לוודא שההחלמה מתקדמת כשורה.
עיקור כלבה תופעות לוואי
באופן כללי, ישנן שתי תופעות לוואי אחרי עיקור כלבה להן יש לצפות:
- השמנה – שינוי הורמונלי עשוי להביא לתופעה מטבולית שמובילה לחילוף חומרים איטי יותר, מה שמוביל לאגירת שומן ועלייה במשקל.
- בריחת שתן – תופעה נוספת ומורכבת יותר היא טונוס שרירים נמוך סביב סוגרי השתן, הגורם לבריחת שתן וטפטופים, בעיקר כשהכלבה עייפה או ישנה. עם בריחת השתן קצת יותר קשה להתמודד והדבר מצריך לעיתים טיפול תרופתי.
שינוי התנהגות אחרי עיקור – האם עיקור יכול להשפיע על האופי?
לרוב, לא יהיו שינויים משמעותיים בהתנהגות של הכלבה לאחר העיקור והיא “תחזור לעצמה” די מהר לאחר ההחלמה. הכלבה לא תפתח דיכאון או שינוי קיצוני באופי עקב העיקור. עם זאת, בחלק קטן מהמקרים, עשויים לחול שינויים כמו:
- גרגרנות קלה, שבשילוב עם נטייה לאגירת שומן עלולה להוביל להשמנה.
- במקרים נדירים מאוד, אם לא יהיה עיכוב מספיק של ייצור הורמון הטסטוסטרון, הכלבה עלולה להפגין התנהגות אגרסיבית יותר מהרגיל.
- אם העיקור בוצע סמוך לגיל שנתיים, שינויי אופי עשויים להיקשר בטעות בעיקור, אך ייתכן שמדובר בשינויים טבעיים הקשורים לגיל ההתבגרות.
ככלל, התנהגות כלבה אחרי עיקור לא מאופיינת בשינוי דרמטי, אך חשוב לעקוב אחר התנהגותן ולהיוועץ ברופא הווטרינר אם חלים שינויים חריגים.
אהבת החי – עיקור וטיפול החלמה
במרפאה הוטרינרית “אהבת החי של אורי ושי” בראשון לציון, מתבצעים עיקורים לכלבות במיומנות רבה ותוך שמירה קפדנית על תנאי היגיינה וסטריליות. ד”ר שי אזולאי וד”ר אורי פרייז, הרופאים המומחים המנהלים את המרכז, משלבים ידע ווטרינרי עדכני וניסיון רב בביצוע הניתוחים. בשלבי ההחלמה לאחר העיקור, צוות המרפאה מלווה את הכלבות והבעלים בקפידה ונותן הדרכה מפורטת לטיפול הנכון לאחר הניתוח. המרכז המצויד והמרווח, מאפשר לבעלי החיים להתאושש באווירה שקטה ונוחה לאחר העיקור.
למידע נוסף לחצו >>>כאן<<<
ליצירת קשר וקבלת מענה מקיף לכל שאלה – חייגו: 077-4080503.